Starta nytt företag trots pandemin
Entreprenörskap

Starta nytt företag trots pandemin

De nyregistrerade bolagen har minskat rejält när Coronakrisen slog till. I april minskade antalet bolag som ville ha rådgivning av nyföretagarcentrum med hela 50 procent om man jämför med april 2019. Pandemin har lett till dramatiska förändringar i vårt samhälle och allra minst har både konkurser och uppsägningar ökat kraftigt både hos små och stora företag.

Enligt Bolagsverket så såg det i början av 2020 ljust ut och nyregistrerade bolag ökade i antal både i januari och februari om man jämför med samma månader 2019. Sedan när Coronapandemin spred sig snabbt och kraftigt minskade också antalet på de nyregistrerade företagen.

Nyföretagarcentrum är oroliga

Eftersom sifforna som anger antalet nyregistrerade bolag har minskat så stort är nyföretagarcentrum oroliga för att deras rådgivning kommer bli drabbat negativt. Eftersom rådgivningen har minskat med cirka en tredjedel mot tidigare är det många företag som inte kan ta del av olika beslut som fattats för företagare. Bland annat kan de inte ta del av information om stödpaketet som har beslutats av Riksdagen. Kanske står vi inför en eliminering av nyföretagande i Sverige och det kan få enorma konsekvenser för framtiden i Sverige.

Några låter sig inte skrämmas

Det finns dock fortfarande en del som inte skräms av den kraftiga pandemin som härjar i samhället och över hela världen. De finns bolag som väljer att starta upp direkt under pågående kris.

Några nystartade bolag som har is i magen är bland annat Yadi Yada som är en innehållsbyrå som startades upp i december 2019 men bolaget väcktes riktigt till liv i mars då när krisen eskalerade.

Gottlery tuffar på

Sedan finns det även företaget Gottlery som satsar på ätbara engångsbestick, de startades som ett UF företag av elever på gymnasiet men nu i april registrerades bolaget sig som ett aktiebolag på Bolagsverket. De tillverkar ätbara engångsbestick som kommer i olika smaker. Det kan vara på vinst och förlust som detta företag har registrerat sig men om man ser till hur viktigt det är med miljötänk i framtiden så bådar det mycket gott för Gottlery.

Tandbiten i Göteborg

Ytterligare ett företag i Göteborg vägrar låta sig skrämmas av pandemin. De är en tandläkarklinik som kallas för Tandbiten. Deras omsättning minskade dock med 50 procent under april och nu inför slutat av maj ser tyvärr prognosen ännu sämre ut. Bolaget planerar en överlåtelse av en redan befintlig tandläkarmottagning.

De kommande månaderna finns det ingen som kan förutse hur de kommer att bli utan det är bara att vänta och se med lite is i magen. Vi får hoppas på en betydligt bättre sommar och höst än vad den här våren har varit för oss alla oavsett om man är företagare eller inte. Det känns nog lite för alla som att livet är på paus.

maj 27, 2020

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste Företagsnytt
Flickr
FlICKR GALLERY
Om Företagsnytt

Företagsnytt har som mål att ge dig som företagare den senaste informationen om allt som rör dig och ditt företag.

Du är alltid välkommen att ställa frågor som rör ditt företagande, men du kan också lämna tips och idéer på hur vi bättre kan hjälpa er företagare där ute!