Detta kan du använda ett företagslån till
Allmänt, Ekonomi

Detta kan du använda ett företagslån till

Ibland hamnar företag i en situation där det kan behövas lite extra hjälp med finansiering. Inte alla företagslån som tecknas är på grund av dålig likviditet utan det kan finnas mängder olika anledningar till att ett företag behöver ta ett lån. I de flesta fall behövs en extern finansiering fast företaget går bra men behöver lite extra hjälp med möjligheten att kunna expandera och växa sig större.

Företag behöver expandera

För att nå nya nivåer i företaget behöver man också förnya eller försöka expandera sitt företag. Det kan göras genom att nya kapital behöver komma in och därför bör en del nya investeringar också göras. Skulle man inte vilja ta ett lån till sitt företag kan man istället ta in en ny ägare i företaget, en så kallad nyemission.

Inköp till företaget

En av de största orsakerna som företag lånar pengar för är att kunna köpa in flera eller andra varor. I exempelvis detaljhandeln är det mycket viktigt att ha tillräckligt med produkter i sitt lager för att kunna genera en högre och lättare försäljning till sina kunder. Det kan också krävas att man bygger ett större lager där man ska förvara sina produkter och varor man köper in och då behövs finansieringen till det.

Det finns verksamheter som kräver att de har fungerande maskiner för att allt ska rulla på i företaget. Genom att låna pengar för att sedan investera i maskiner eller andra verktyg är något som är väldigt vanligt bland företag i Sverige.

Marknadsföring

Företagslån kan också användas till att göra marknadsföring och exempelvis PR kampanjer för att försöka få företaget att expandera och utöka sin kundkrets. För att att kunna nå ut till nya potentiella kunder behöver man ha en stark marknadsföring där man förstärker företagets namn på marknaden. Lyckas man göra detta har man också enklare att behålla sina kunder som företaget redan har, det skapar alltså många lojala kunder.

Det finns många olika sätt att marknadsföra sitt företag på idag och för att försöka få fram de mest framgångsrika PR kampanjerna kan en extra hjälp med finansieringen vara ett företagslån. Skulle företaget låna pengar för att använda det i marknadsföringssyfte är det också viktigt att man har koll på avkastningen.

Förvärva tillgångar och bolag

Får man möjlighet att förvärva andras tillgångar eller bolag kan det finnas ett stort behov av ett företagslån. När ett företag köper upp ett annat företag kallas det för företagsförvärv, det kan också betyda att flera företag sammanslås till ett. Eftersom en sådan handling oftast kräver en stor summa pengar är det högst aktuellt med ett lån av ett kreditbolag eller bank.

Det är viktigt att företaget som ska ansöka om lån i ett läge där det vill köpa upp ett annat företag är väl förbereda. Företaget måste få en garanti för att få lånet de ansökt om för att kunna göra förvärvet och kunna finansiera det. Banken vill oftast ha en redogörelse där det framgår varför det företaget som ska bli uppköpt är värt den stora summa pengar som köpet handlar om. Tillsammans med redogörelsen vill de också oftast ha en hållbar och tydlig affärsplan för företaget som ska köpas upp.

maj 27, 2020

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste Företagsnytt
Flickr
FlICKR GALLERY
Om Företagsnytt

Företagsnytt har som mål att ge dig som företagare den senaste informationen om allt som rör dig och ditt företag.

Du är alltid välkommen att ställa frågor som rör ditt företagande, men du kan också lämna tips och idéer på hur vi bättre kan hjälpa er företagare där ute!