Ekonomi

Sjuklön och karensavdrag för företag i rådande tider

Under rådande omständigheter i både april och maj månad har staten tillfälligt tagit på sig hela kostnaderna för sjuklöner. Staten kommer fortsätta betala sjuklön åt alla arbetsgivare fram till sista juli. De kommer även ge en del i ersättning åt företag med högre sjuklönekostnader under augusti och september. Kravet på karensavdrag samt läkarintyg är också slopat under den här speciellt utsatta perioden.

Vanlig sjuklön

Normalt sett ska företaget betala sjuklön de första 14 dagarna under en sjukperiod till sina anställda. Sjuklönen ligger på 80 procent av den lön som de anställda vanligt vis har när de arbetar hela den avtalade tiden.

Tillfälligt nya regler för företagare

Staten har under hela april samt maj månad betalat ut sjuklönen de första 14 dagarna till alla företags anställda som haft sjukfrånvaro. Sjuklönen räknas från dag 1 i och med att karensdagen är tillfälligt avsatt.

Sjuklön för aktiebolag

För både dig som har eget aktiebolag och är anställd samt för alla anställda i bolaget gäller samma regler som nämnt ovan. Är du egenföretagare med F-skattsedel gäller nästintill samma regler. Det betalas ut en schabloniserad sjukpenning under dag 1 till 14 och även karensavdraget från dag 1 är borta.

Nya regler gör att företag sparar pengar

Eftersom staten betalar all sjuklön för de anställda som har haft sjukfrånvaro under april och maj månad sparar företag hela den kostnaden. Det är svårt att säga ja eller nej om ett företag sparar några pengar på de nya reglerna eftersom det är helt och hållet baserat på om de anställda haft sjukfrånvaro eller inte.

Period de nya reglerna gäller

Från den 1 april och fram till 30 juli är det enligt Riksdagen beslutat att staten ska betala sjuklön åt alla arbetsgivare till dess anställda med sjukfrånvaro under dag 1 till 14.

Omfattas beslutet även egenföretagare

Alla egenföretagare med företag i aktiebolagsform är också omfattade av de nya reglerna där staten tar hand om hela kostnaden när det gäller anställdas sjuklön under perioden från 1 april till 30 juni 2020.

Aktiebolag ersätts av Försäkringskassan

Aktiebolag betalar ut sjuklönen till anställda precis som tidigare och sedan blir arbetsgivaren ersätt av Försäkringskassan via skattekontot.

Ett beslut kommer att tas av Försäkringskassan varje månad om ersättningen. Har du eget aktiebolag som du är anställd i erhålls ersättningen i efterhand för alla sjuklönekostnader. Den ersättningen betalas ut via skattekontot efter att alla sjuklönekostnader har blivit registrerade i din arbetsgivardeklaration.

Slopat krav på läkarintyg

Under den här krisen kommer kravet på läkarintyg som vanligtvis har funnit sedan sjukdag 8 att tas bort. Men Försäkringskassan har även beslutat att de inte kommer kräva något läkarintyg fram till dag 21 i sjukperioden. Det beslutet omfattar alla anställda och oavsett vilken sjukdom du har. Beslutet om slopat läkarintyg gäller från 13 mars 2020 tills vidare.

maj 27, 2020

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste Företagsnytt
Flickr
FlICKR GALLERY
Om Företagsnytt

Företagsnytt har som mål att ge dig som företagare den senaste informationen om allt som rör dig och ditt företag.

Du är alltid välkommen att ställa frågor som rör ditt företagande, men du kan också lämna tips och idéer på hur vi bättre kan hjälpa er företagare där ute!