Omsättningsstöd för företag
Ekonomi

Omsättningsstöd för företag

Har företaget drabbats hårt under Coronakrisen ska det finnas möjlighet att kunna ansöka om ett så kallat omsättningsstöd från staten. Stödet är baserat på vilken storlek omsättningsminskningen företaget haft.

Under Valborgshelgen presenterade regeringen ett förlag på ett nytt stöd att ansöka om för företag som drabbats hårt av Coronakrisen.

Omställningsstödet ligger totalt på ett belopp av 39 miljarder kronor. Alla företag kan ansöka om stödet oavsett inom vilken bransch man är aktiv men kravet för att få stödet är att företaget måste ha gått i förlust med minst 30 procent av omsättningen.

Företag sätts på prov och stora omorganiseringar kan kosta en hel del pengar och det krävs mycket för att hålla omsättningen i schakt. Restauranger kommer att behöva sälja mycket mer mat genom att exempelvis erbjuda sina gäster att ta hem maten istället för att äta på plats i närhet av andra människor. Även större företag som tillverkar olika material behöver omorganisera hela sin produktion och det är inte någon lätt eller billig process.

Stor förlust ger större stöd

Beloppet företaget kan få i omsättningsstöd är olika beroende på hur storförlust av omsättningen som företaget haft. Allt mellan 22,5 till 75 procent av alla fasta utgifter förutom lönekostnader under mars och april månad. Stödet är till för att täcka inkomstbortfall företag kan haft under dessa två månader.

Krav för att få stödet

Företaget med en omsättning på minst 250 000 kronor det senaste året samt en förlust av omsättningen med minst 30 procent kan få ta del av stödet. Förlusten av omsättningen måste alltså ha minskat med 30 procent eller mer under mars och april 2020 i jämförelse med hur dessa två månader såg ut under 2019.

Stödet gäller för F-skatt

Organisationer och företag med F-skatt kan bli beviljad omsättningsstödet och Skatteverket administrerar utbetalningar av stödet. För företag som har sin hemvist i skatteparadis eller som har skatteskulder, är i rekonstruktion eller på obestånd omfattas inte av stödet.

Utbetalningar

Det finns ett maximalt belopp på 150 miljoner kronor per företag och enligt Finansdepartementets uträkningar kan runt 180 000 olika företag ha rätt att få stödet. Totalt beräknas kostnaden för stödet till 39 miljarder kronor under 2020.

Skatteverket sköter alla utbetalningar till företag som blivit beviljade stödet. De kommer att återkräva utbetalningar som gjorts felaktigt och granskar företagets verksamhet både vid och efter en ansökan är gjord. Målet just nu är att alla utbetalningar ska senast ske 1 juli men de borde vara företagen tillhanda innan det eftersom läget är akut för de flesta svenska företag.

Är stödet beslutat?

EU-kommissionen behöver godkänna förslaget med omsättningsstödet och de kommer att komma ett formellt beslut angående det här den 1 juni 2020. Mer information hur en ansökan går till kommer presenteras av regeringen när beslutet är fattat.

Målet är att förslaget ska träda i kraft den 1 juli 2020 och regeringen kommer överlämna det här förslaget i ändringsbudgeten. Förslaget baseras på en överenskommelse och samarbete mellan Centerpartiet, Socialdemokraterna, Liberalerna samt Miljöpartiet.

Förslaget är uttänkt som en hjälp för företag att klara av krisen i dagens samhälle och även kunna ta sig upp igen den dagen allt är tillbaka till en någorlunda normal vardag igen.

maj 27, 2020

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste Företagsnytt
Flickr
FlICKR GALLERY
Om Företagsnytt

Företagsnytt har som mål att ge dig som företagare den senaste informationen om allt som rör dig och ditt företag.

Du är alltid välkommen att ställa frågor som rör ditt företagande, men du kan också lämna tips och idéer på hur vi bättre kan hjälpa er företagare där ute!